Blog Post

Blog

Blog

Bruiloft in eigen tuin, hoe pak je dat aan?

Marieke van Altena - den Hertog • jul. 19, 2019
Jullie bruiloft vieren in de buitenlucht, dat klinkt toch fantastisch! En als dit dan ook nog eens in jullie eigen tuin kan, persoonlijker kan toch bijna niet? Maar om zo’n bruiloft te realiseren komt wel even wat meer kijken. In mijn vorige blog “Met deze 5 punten wordt jullie buiten ceremonie een succes!”, ben ik al ingegaan op 5 punten die belangrijk zijn bij een buiten ceremonie. In deze blog ga ik verder in op wat er allemaal bij komt kijken wanneer je de volledige bruiloft buiten wilt vieren en zelfs in jullie eigen tuin.

Buiten trouwen

Gemeente

Om officieel te trouwen, moet dit plaatsvinden op een door de gemeente aangegeven officiële trouwlocatie. Jullie tuin is geen officiële trouwlocatie. Om toch in jullie tuin te mogen trouwen, kan de gemeente jullie tuin éénmalig tot trouwlocatie benoemen. Per gemeente zijn de regels en de bijbehorende kosten verschillend. Ga dus altijd bij jullie gemeente na, wat daar de regels zijn en wat er voor jullie mogelijk is.
Natuurlijk is het ook mogelijk om officieel op een andere dag te trouwen bij de gemeente en op jullie bruiloftsfeest in de tuin, een onofficiële trouwceremonie te houden.
De gemeente heeft meestal ook regels voor het geluid, voornamelijk in de avond. Als jullie in de avond een feest willen geven met muziek of misschien wel een band of DJ, informeer hier dan naar bij de gemeente. Wat ook een mooie oplossing kan zijn, is een silent disco. Iedereen krijgt dan een draadloze koptelefoon met de muziek. Vaak heb je dan zelfs meerdere kanalen zodat je jouw favoriete muziekstijl kan kiezen. Wil je even met iemand kletsen, zetten jullie gewoon even de koptelefoons af.

Voorzieningen

Ga vooraf goed na of jullie tuin genoeg ruimte geeft voor het aantal gasten, dat jullie willen uitnodigen. Ook moet er voldoende ruimte zijn voor de verschillende onderdelen van jullie bruiloft. Denk aan de ceremonie, borrel, diner en feest. Deze onderdelen lopen vaak in elkaar over, waardoor je meerdere plekken van de tuin nodig hebt.
Wat zeker niet vergeten moet worden, zijn de voorzieningen waar jullie gasten gebruik van zullen maken. Waar mogen jullie gasten bijvoorbeeld parkeren? Is er voldoende ruimte voor alle auto’s? Verder zijn voldoende toiletten ook belangrijk. Het toilet in jullie huis kan natuurlijk ook worden gebruikt, maar wil je dat er continu mensen bij jullie huis naar binnen lopen? Daarnaast is één toilet waarschijnlijk te weinig voor het aantal gasten. Huur dus mobiele toiletten, deze heb je in vele varianten.
Houd er ook rekening mee dat jullie tuin goed bereikbaar moet zijn voor de leveranciers.

Stroom

Om muziek te draaien, een band te laten spelen of een DJ te laten draaien, is er stoom nodig. Informeer vooraf goed hoeveel capaciteit leveranciers nodig hebben, om hierop in te spelen. Denk hierbij ook aan apparatuur van de catering. Die heeft namelijk ook stroom nodig. De gevraagde stroomcapaciteit is soms behoorlijk hoog. Een aggregaat kan uitkomst bieden. Deze zijn te huur en heb je in verschillende capaciteiten. Kies een goede plek om het apparaat neer te zetten, deze zijn namelijk niet geluidloos.
Let ook op de kabels van alle apparatuur. Je wil natuurlijk voorkomen, dat jullie gasten hier over struikelen.
Daarnaast is een goede muziek/geluidsinstallatie erg belangrijk. Let erop dat deze geschikt is voor buiten. Het is aan te raden om bij de installatie ook een microfoon te huren. Tijdens de ceremonie zorg je er op die manier voor, dat iedereen alles goed kan horen.

Buiten bruiloft

Catering

Zoals hierboven beschreven is de catering ook één van de leveranciers, die je zal inhuren bij een buitenbruiloft. Drankjes de gehele dag door, hapjes, eventueel de taart en het diner. Bespreek met de catering welke opties er allemaal zijn. Willen jullie bijvoorbeeld een buffet, een shared dining of misschien wel een BBQ?
Je hebt al gelezen, dat de stroomvoorziening ook belangrijk is voor de catering. Warme hapjes/drankjes moeten natuurlijk warm blijven en koude hapjes/drankjes moeten gekoeld worden. Denk hierbij ook aan de taart. Zorg voor ruimte in jullie koelkast om de taart in te zetten, zodat deze gekoeld wordt of huur een koelunit.

Voorzorg

Als er iets onvoorspelbaar is, is dat het weer wel. Zonnig, regen of wind, zorg dat je hierop bent voorbereid. Uit voorzorg een tent laten plaatsen is daarom ook zeker aan te raden. Op die manier is jullie bruiloft beschut tegen regen en wind. Bij warm, zonnig weer, geeft de tent ook schaduw. Door een mooie stretchtent te huren, ziet het er ook nog eens super sfeervol uit.
Komt de tent op gras te staan? Dan is het wel aan te raden om een ondergrond neer te leggen, bijvoorbeeld vlonders. Zeker tijdens het feest geeft dit een betere dansvloer.
’s Avonds kan het snel afkoelen buiten. Door heaters en/of gezellige vuurkorven te plaatsen, houd je het lekker aangenaam qua temperatuur.
Je gaat er natuurlijk het liefste vanuit dat je het niet nodig hebt. Maar ook aan de veiligheid moet gedacht worden. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Zorg dus voor een goede brandblusser en een uitgebreide EHBO doos.

Meubels en decoratie

Welke meubels hebben jullie nodig gedurende de dag? Denk hierbij aan stoelen voor de ceremonie, sta tafels, diner tafels, enz. Verhuurbedrijven hebben de meubels vaak in verschillende stijlen. Op die manier kan je deze dus helemaal laten aansluiten op jullie stijl en thema.
Om het plaatje helemaal af te maken mag decoratie natuurlijk niet ontbreken. Bloemendecoratie is erg passend bij een bruiloft in de tuin. Het past bij de buiten omgeving en je kan jullie stijl doorvoeren in de bloemsoorten en kleuren. Daarnaast is ook sfeerverlichting zeker aan te raden. Denk aan lichtsnoeren en lampionnen. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar geeft ook verlichting wanneer het buiten donker begint te worden.

Bruiloft decoratie

Informeren

Breng jullie gasten op de hoogte van jullie buiten bruiloft. Jullie gasten kunnen zich daardoor voorbereiden door bijvoorbeeld een extra jasje mee te nemen. Dit kan je het beste doen bij  het versturen van de uitnodigingen. Voeg hier bijvoorbeeld een begeleidende brief aan toe met aanvullende informatie. In deze brief kunnen jullie ook meteen vermelden, waar jullie gasten mogen parkeren.
Verder is het ook belangrijk, dat jullie de buren om jullie heen informeren over de bruiloft. Zo zijn ze ervan op de hoogte, dat er misschien wat geluidoverlast is. De buren gewoon uitnodigen is natuurlijk ook mogelijk; dan zullen ze er ook zeker niet over klagen.

Nog meer mogelijkheden

Behalve in jullie eigen tuin trouwen, zijn er natuurlijk nog veel meer speciale buiten plekjes mogelijk. Bijvoorbeeld midden in het bos, op de heide, in een park of wijngaard. Er zijn zoveel mogelijkheden. Kijk vooral naar wat er bij jullie past.

Deel deze blog via:

Share by: